Konzervatismus za mořem

Americký konzervatismus je a vždycky byl umírněným liberalismem nebo, chcete-li, pravicovým liberalismem. Je to dáno povahou samotné Americké revoluce, kterou kdosi trefně nazval „nejkonzervativnější ze všech liberálních revolucí“. V tomto směru nejde o žádný převratný objev.

Problém je v tom, že se význam slova konzervatismus za posledních 150 let výrazně posunul, takže dnes víceméně odpovídá tomu, co pod tímto pojmem chápou Američané. A navíc současní čeští konzervativci vidí anglosaského kočkopsa konzervativního liberalismu jako jedinou schůdnou konzervativní tradici v moderním světě.

Nicméně Republikáni v zámoří si uvědomují, že jsou ve skutečnosti liberály. Přinejmenším někteří z nich, což ilustruje tento rozhovor s Benem Shapiro, bývalým redaktorem breitbart.com.

Podle Shapira lze Západní civilizaci a kulturu oddělit od etnika, které na Západě sídlí, tedy bílých Evropanů. Pojem Západní civilizace je vlastně vágní myšlenka, protože evropanství není založeno na žádné ideologii. Nevidí důvod, proč by to, co nazývá mnohonárodnostní liberalismus či demokracie a co odlišuje od multikulturalismu levice, nemohlo fungovat.

Proto vnímá vzestup americké alt-right neboli alternativní pravice, která přispěla svým dílem k vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách, jako velké nebezpečí. Podle Shapira je alt-right rasistická a antisemitská, protože vidí Západní civilizaci jako produkt evropského etnika a chce zabránit jejímu zničení tím, že bude bránit sebedestrukci bílé rasy skrze imigraci. Shapiro se dále obává, že alt-right by mohla rozložit Republikánskou stranu zevnitř a proměnit ji ve hnutí národního populismu.

Jinými slovy Shapiro tvrdí, že Západní civilizace a kultura jsou univerzální a tím pádem vhodné pro všechna etnika. To, na čem Západní kultura a civilizace stojí, je liberalismus. A zdroj, ze kterého jako správný americký konzervativní liberál čerpá, jsou principy Otců zakladatelů.

Amerika z jeho pohledu není především národ či země. Je to idea. Idea svobody a rovných práv. Tím pádem je otevřená každému, kdo tyto principy přijme za své.

To je liberalismus jako řemen. Ať už si člověk myslí o alt-right cokoliv, současné Republikány skutečně nelze podezírat z ničeho, co by alespoň vzdáleně připomínalo konzervatismus.

2 komentáře: „Konzervatismus za mořem

  1. Hello Fjwawak,

    Have Anglo Saxon conceptions of liberalism deeply penetrated Czech society? That is very unfortunate. Have you read the work of Thomas Molnar? He was a Hungarian thinker deeply critical of right-liberal Americanism.

    To se mi líbí

  2. Hello ISE, sorry for late reply. I am struggling a bit with wordpress and did not notice this comment of yours .

    I am afraid the answer to your question is yes. Our former president Václav Klaus is probably the most widely known proponent of right liberalism aka conservatism here though he leaned more to the right recently. According to some authors our conservatives have been borrowing ideas from British and American variety of conservatism for 150 years now.

    As for left liberalism. It is not yet as insane as in the US, though the trajectory is clear. Feminism rooted here firmly with communism. There is no gay marriage but something similar — they call it „registered partnership“ (if that’s correct translation). Abortion is allowed — another evil heritage of communism. On the other hand, refugees did not receive a warm welcome here. Not even leftist politicians are too eager to accept them. And the tyrannical side of political correctness have not yet taken place here. Perhaps because we still remember totalitarian leftism. Even the mainstream leftist media sometimes expose the PC tyranny in the US with „what the hell is happening in the Land of Liberty?“

    I am aware of Molnar but have not read anything of his work. He is on my reading list. Unfortunately time is very precious commodity.

    To se mi líbí

Napsat komentář